SoiliNorro

Kamerunin itsemurhaiskut

Viimeisten kolmen kuukauden aikana Kamerunin pohjoisimmassa maakunnassa on tapahtunut viisi itsemurhaiskua, joiden tekijöinä on ollut yleensä kaksi tai kolme nuorta tyttöä. Pommit vaatteiden tai sankojen sisään piilotettuina he ovat soluttautuneet vilkkaille toreille tai tiheästi asuttuihin kortteleihin ja laukaisseet siellä räjähteet. Iskujen tuloksena on 100 kuollutta ja 250 haavoittunutta.

Tytöt ovat lähteneet Nigerian puolelta Sambisan metsästä, jossa Boko Haram (toiselta nimeltään Islamilainen valtio Länsi-Afrikassa) pitää edelleen päämajaansa. Kamerunin erikoisjoukot ovat saaneet selville heidän käyttämiään reittejä ja logistiikkaa. He siirtyvät tyypillisesti eteenpäin etappi kerrallaan usean eri oppaan kautta.

Kamerunin puolella tehdyt itsemurhaiskut ovat Boko Haramin eräänlainen B-suunnitelma. Nigerian armeijan saatua vallattua takaisin alueita islamistitaistelijoilta Nigeriassa järjestö on siirtynyt sissisodankäyntiin ja terroristi-iskuihin Kamerunin puolella.

Terrorismin uhatessa paikallinen väestö on valppaana havaitsemaan kaikkea tavallisuudesta poikkeavaa ja raportoimaan siitä viranomaisille. Marouassa elokuussa moottoripyörätaksin kuljettajan epäilykset heräsivät, kun kolme muukalaista tarjosi hänelle epätavallisen suurta summaa, 5000 CFA frangia, aivan lyhyen matkan mittaisesta kyydistä. Hän ei suostunut ottamaan kuin yhden miehistä kyytiin, lavasti pyöränsä kaatumisen ja sai näin miehen paikallisen santarmin hoteisiin.

Paikallinen väestö on myös perustanut kodinturvajoukkoja. Ne toimivat armeijan sotilaiden oppaina eivätkä omien sanojensa mukaan epäröi tarttua tarvittaessa aseisiin - jousipyssyihin ja maanviljelyksessä käytettäviin machette-veitsiin. Kodinturvajoukkojen toiminnassa on myös riskinsä. Ne ovat kouluttamattomia, ja on vaara, että niiden toimintaan sekoittuu yksityisten kaunojen selvittelyä. Niiden toiminta voi  pahimmassa tapauksessa riistäytyä hallinnasta. Erikoisjoukot ovat kuitenkin olleet tyytyväisiä yhteistyöhön niiden kanssa.

Nigerian levottomuudet ovat kasvattaneet Kamerunin pakolaismääriä, jotka jo Keski-Afrikan kriisin seurauksena ovat käsittämättömän suuret. UNCHR:n arvon mukaan Kamerunissa tulee olemaan tämän vuoden joulukuussa 19 960  Nigeriasta tullutta pakolaista, kun heitä tammikuussa oli 14 960. Yhteensä pakolaisia arvioidaan olevan tämän vuoden lopulla Kamerunissa 268 020. UNCHR pienensi budjettiaan Kamerunissa vuosien 2011 ja 2013 välillä, mutta on joutunut kasvattamaan sitä uudelleen Nigerian tilanteen takia.

 

(Lähteet: Radio France International UNCHR)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Hyvä kun nostat esiin Afrikan pakolaisongelman ja Boko Haramin julmuudet. Kaupallistuneen median huomio ei juuri tuonne näinä aikoina ylety.

Toimituksen poiminnat